Nieuwe pagina 1
OfficiŽle website Tom Stamsnijder

  New Page 3
Home
   ∑ Home  
   ∑ Nieuws  
   ∑ Biografie  
   ∑ Erelijst  
    Fietsclinic Richard  
   ∑ Uitslagen  
   ∑ Standen  
   ∑ Fotoalbum  
   ∑ Gastenboek  
   ∑ Links  
   ∑ Contact  
 

 

  Nieuwe pagina 2
 

Levend monument voor de Nederlandse cyclocross. Maar liefst dertienvoudig nationaal kampioen veldrijden. Daarenboven Wereldkampioen bij de junioren in 1989 en Wereldkampioen bij de professionals in zijn 'eigen' Sint Michielsgestel in 2000.

Zoon van Reinier
Karakter en doorzettingsvermogen heeft hij niet van vreemd. Zijn fraaie stijl wel. Richard Groenendaal (nationaal kampioen in 1985) is de zoon van Reinier Groenendaal, die juist met die kwaliteiten 117 veldritten op zijn naam schreef. Vader Groenendaal reed nota bene tot zijn veertigste cyclocrosswedstrijden. Twee jaar reden vader en zoon samen, op de cross zijn ze nog steeds onafscheidelijk.

Eerst zwemmer
Aanvankelijk was Richard Groenendaal meer geÔnteresseerd in zwemmen. Hij zat zelfs in de Brabantse jeugdwaterpoloselectie. Toen hij tijdens een vakantie in Zwitserland zijn vader eraf reed, was de switch gemaakt.

Olympische Spelen 1992
Ondanks het feit dat Groenendaal vooral bekend is als veldrijder is hij ook op de weg actief geweest. Zo nam hij in 1992 zelfs deel aan de Olympische Spelen van Barcelona, waar hij zeventiende werd. Daarna werd hij ziek waardoor het veldritseizoen weer voor de deur stond. Hij behaalde dat seizoen goede resultaten, werd Nederlands kampioen en werd tweede op het
wereldkampioenschap waardoor de knoop was doorgehakt.

Perfectionist
Groenendaal is een perfectionist die leeft voor de sport. Voor de pure, zuivere sport wel te verstaan. Voor het duel van man tegen man. Over tactiek en ploegenspel kan hij zich opwinden. "Op het moment dat ik het gevoel heb dat ik nog kan winnen, rijd ik voor mijn eigen kansen. Ook al rijdt de Koningin voorop", zei hij ooit in het Brabants Dagblad.

Elf jaar Rabobank, nu AA-Drink
Richard was samen met Jan Boven en Michael Boogerd de enige renner die na elf jaar Rabobank nog steeds actief was voor de bankiersploeg. Toch komt aan alles een einde zo ook aan die samenwerking. Met AA-Drink vond hij een nieuwe sponsor om nog enkele jaren door te gaan met veldrijden. Daar wordt hij een onderdeel van het AA Cycling Team onder leiding van Michael Zijlaard en diens vrouw Leontien Zijlaard van Moorsel.

Vriend van Evelien
Vriendin Evelien en Richard kregen in november 2004 Daantje. In juni 2007 kregen ze een tweede dochter, genaamd Mies. Evelien Basten was overigens zelf twee keer vierde tijdens het WK tijdrijden voor junioren in 1998 en 1999. Een chronische rugblessure stond de verwezenlijking van verdere ambities in de weg.
 

 

 
OfficiŽle website Tom Stamsnijder
 
OfficiŽle website Tom Stamsnijder

© COPYRIGHT RICHARDGROENENDAAL.NL 2003-2008 - GIEL STAM